تکنیک های پیوند موی طبیعی

تکنیک های اصلی پیوند موی طبیعی شامل تکنیک FIT (روش بدون جراحی یا برداشت تاربه تار) ، تکنیک FUT ( روش برداشت نوار) و تکنیک ترکیبی می باشد. در این بخش تکنیک های پیوند موی طبیعی به صورت اجمالی شرح داده می شوند.

 

پروسه پیوند موی طبیعی به دو مرحله اصلی برداشت و کاشت تقسیم می شود:

۱. برداشت (برداشتن گرافتها از پشت سر) :

به سه روش اصلی FUT  و FIT  و ترکیبی انجام می شود .

 

: (Follicular unit transplantation) FUT

این متد شامل برداشت یک نوار کامل از پوست پشت سر به عرض ۲ سانتیمتر توسط یک جراحی و سپس بخیه دو لبه پوست به یکدیگر می  باشد. جراحی به صورت سرپایی می باشد و با بیحسی موضعی انجام گرفته و بیمار کاملا هوشیار می باشد که به همین دلیل ممکن است از داروهای ضد اضطراب، آرامبخش و یا خواب آور استفاده شود.

پیوند موی طبیعی به روش FUT

نوار برداشته شده سپس توسط تکنیسین ها با استفاده از تیغ بیستوری مرتبا به قطعات کوچکتری تقسیم شده تا نهایتا به واحد های فولیکولار (Follicular Unit) که به آنها گرافت گفته می شود و هریک شامل یک تا چهار تار مو همراه با پیاز موها، مقداری بافت پیوندی ، غدد سباسه ، عضله ارکتور پیلای ، شبکه عروقی-عصبی هستند تقسیم می گردند.

پیوند موی طبیعی به روش FUT

به دلیل اینکه در این روش تمام محتوای پوست مشاهده می شود و امکان آسیب به هر یک از اجزا گرافت ها (که وجود همگی آن ها برای رشد مو الزامی است) وجود ندارد و در واقع کمترین آسیب ممکن به گرافت ها درحین برداشت نوار و قطعه قطعه کردن آن ها وارد میشود لذا گرافت های موی برداشت شده پس از کاشت با درصد بالای ۹۰% رشد می کند، در کلینیک دکتر نوایی برای جلوگیری از آسیب های حین جداسازی گرافت ها به جای بزرگنماهای معمول از میکروسکوپ با قدرت بزرگنمایی بالا استفاده می شود .

از مزایای این روش برداشت تعداد بیشتر تار مو ، کاهش طول مدت عمل و افزایش سرعت عمل در آن است.

 


 

 : (Follicular Isolated Transplantation) FIT

تکنیک دوم پیوند مو شامل برداشت گرافتهای مو به صورت تک تک از پشت سر توسط ابزار مخصوصی شبیه پانچ می باشد. در این شیوه تنها لایه درم اطراف فولیکول مو به قطر ۱ میلیمتر برش زده شده و کل واحد فولیکولار یا گرافت به اضافه تمام ضمائم آن به صورت کامل با بیرون کشیدن ساقه مو از روی پوست خارج می شود .

در این شیوه به دلیل عدم نیاز به جراحی، پذیرش عمل برای بیمار راحت تر می باشد اما باید دقت داشت که این شیوه پیوند مو به هیچ عنوان مناسب افراد با ریزش موی گسترده نمی باشد.

پیوند موی طبیعی

مزیت این روش عدم نیاز به بخیه در پشت سر و پذیرش راحت تر توسط بیمار می باشد.

 


روش ترکیبی (Combined Method) :

روش ترکیبی در واقع ترکیب دو روش اصلی FUT و FIT است . در افرادی که ریزش موی گسترده دارند ( هم جلوی سر و هم پشت سر) همزمان با یک مرحله FUT یک یا دو مرحله FIT در همان روز یا روزهای بعدی انجام می شود.

از مزایای آن می توان به برداشت حجم بسیار زیاد مو در یک جلسه و در نتیجه به پرپشت تر شدن موها در مقایسه با روش FUT و FIT به صورت مجزا اشاره نمود.

اگرچه از لحاظ هزینه این روش ، روش گرانی می باشد اما با توجه به اینکه حجم موهای جابجا شده در این روش بسیار زیاد می باشد در صورت وسعت ریزش موی گسترده انجام این روش در مقابل انجام هر یک از روش های FUT و FITبه تنهایی بدلیل نیاز به جلسات بیشتر هم از لحاظ صرف هزینه و هم از لحاظ صرف وقت منطقی تر می باشد.

روش های فرعی برداشت شامل دو روش زیر می باشد:

روش برداشت مو از بدن (BHT) :
در این روش از موهای سینه یا ساق پا جهت پرپشت کردن موهای سر استفاده می شود. برداشت از موهای بدن (Body Hair Transplantation) با استفاده از تکنیک FIT انجام می شود پس ماهیت اصلی این روش نیز FIT می باشد.
از مزایای آن می توان به اندکی پرپشت تر شدن موها در صورت استفاده همزمان با FIT اشاره نمود.

روش کاشت مو با دستگاه (AHRS) :
کاشت مو با دستگاه و یا Automated Hair Restoration Surgery استفاده از یک موتور دوران دهنده همانند آنچه در دندانپزشکی استفاده می شود برای پانچ کردن گرافت های پشت سر می باشد. ماهیت این روش نیز بر پایه روش FIT می باشد.
از معایب آن می توان به آسیب و قطع شدن بیش از اندازه گرافت ها به دلیل عدم وجود ظرافت ، دقت و هوش انسانی در هنگام کار اشاره نمود.
از مزایای آن می توان به افزایش سرعت عمل اشاره نمود.

جهت بررسی مقایسه ای این تکنیک ها و نیز روش های رایج درمان ریزش مو می توانید به بخش مقایسه تکنیک های کاشت مو این سایت مراجعه نمایید


۲. کاشت (کاشتن گرافت ها در نواحی طاس):

در مورد روش های کاشت در نواحی طاس یا کم پشت سر یا ناحیه گیرنده (Recipient Area) می توان گفت که تقریبا تمامی تکنیک های پیوند مو بجز تکنیک اسلیت گرافت (Slit Graft) که شامل ایجاد سوراخ با تیغ ها یا سوزن های ظریف در ناحیه گیرنده و سپس جای دادن گرافت در سوراخ های ایجاد شده توسط پنس های مخصوص است ، منسوخ شده اند.

در این تکنیک نیز هرچه از ابزار و تیغهای ظریف تری استفاده شود مسلماً نتیجه کار هم از لحاظ تراکم موها و هم از نظر عدم باقیماندن محل زخم (اسکار) در ناحیه کاشته شده بهتر خواهد بود که البته این امر مستلزم بهره گیری پزشک از جدیدترین و مرغوبترین تجهیزات می باشد. طی چند سال گذشته پیشرفت چشمگیری در این زمینه حاصل شده است و نتایج کاشت مو از لحاظ طبیعی بودن چهره و تراکم موها به شرط استفاده پزشک از جدیدترین متدها به هیچ وجه قابل مقایسه با سالهای گذشته نمی باشد لذا با توجه به اینکه روش های قدیمی تر کاشت مو هنوز هم در بسیاری از مراکز مورد استفاده قرار می گیرد باید در انتخاب پزشک دقت کافی نمود و تنها به توضیحات پزشک و دیدن تصاویر نمونه عمل اکتفا ننموده و حتما بیماران قبلی را از نزدیک دیده و با آنها صحبت نمایید.

از دیگر نکات مهم در مرحله کاشت ، طراحی خط موی جلوی سر (Hair Line) است که نقش بسیار مهمی را در طبیعی بودن جلوه مو در چهره ایفا می کند و در واقع هنر پزشک و مهارت او در این بخش از کاشت مو نهفته است و به همین دلیل است که مشاهده نمونه کارهای پزشک دارای اهمیت بسیار می باشد. می توانید نمونه های پیوند موی این مجموعه را در بخش گالری تصاویر مشاهده نمایید.